Valoarea procentuală 1,0515% scrisă ca număr

Din procente în număr: procentaj de 1,0515% convertit și scris ca pozitiv număr zecimal

'Procent(e) (%)' înseamnă 'dintr-o sută':

1,0515% = 1,0515 'dintr-o sută',


1,0515% poate fi scris ca o fracție: 1,0515/100
Numărul de deasupra liniei fracției e numărătorul.
Numărul de sub linia fracției e numitorul.


1,0515% poate fi scris ca o împărțire:
1,0515% = 1,0515 : 100


Scrie procentajul de 1,0515% ca număr:

1,0515% =


1,0515/100 =


1,0515 : 100 =


= 0,010515 ≈


0,01

1,0515% transformat în pozitiv număr zecimal:
1,0515% = 0,010515

Rotunjit la maximum 2 zecimale:
1,0515% ≈ 0,01

Cu alte cuvinte: 1) Elimină semnul pentru procent % + 2) Mută separatorul zecimal, virgula, cu două poziții la stânga.



Cum se scrie, cum se transformă un număr de procente într-un număr, fie acesta zecimal, întreg sau natural?

Introducere

  • Un număr de procente, p%, însemnă 'p dintr-o sută' și se citește: 'p la sută';
  • 45% însemnă 45 dintr-o sută și se citește 45 la sută.
  • p% poate fi scris ca o fracție: p/100, unde / este linia fracției, p este numărătorul, iar 100 este numitorul;
  • 45% = 45/100, unde 45 este numărătorul iar 100 este numitorul fracției.
  • p% poate fi scris ca o împărțire: p : 100, unde p este împărțit la 100;
  • 45% = 45 : 100, unde 45 este împărțit la 100.

Cum se transformă un număr de procente p% în număr, fie el zecimal, întreg sau natural?

  • Se împarte numărul p la 100: p% = p : 100;
  • 45% = 45 : 100 = 0,45.

În concluzie

  • Putem sumariza în doi pași operația de transformare a unui număr de procente în număr zecimal, întreg sau natural:
  • 1) Se renunță la semnul pentru procent % ...
  • 2) Se mută separatorul zecimal, virgula, două poziții la stânga.

Exemple:

  • 45% = 0,45; 145% = 1,45; -11% = -0,11; -229% = -2,29; 400% = 4; -700% = -7.
  • 45,836% = 0,45836 ≈ 0,46 (rotunjit în sus la cea mai apropiată zecime, două zecimale);
  • 145,26% = 1,4526 ≈ 1,45 (maximum două zecimale);
  • -11,7% = -0,117 ≈ -0,12; -229,555% = -2,29555 ≈ -2,3.